Jocuri si Activitati de Teambuilding Indoor
WorkTeamFun
Jocuri de icebreaking si familiarizare
- Salutul – detensionarea participantilor este necesara inainte inceperii oricarei activitati. Indiferent cat de relaxanta este aceasta, unii participanti se pot simti inconfortabil in prezenta persoanelor pe care nu le cunosc atat de bine. De aceea, salutul este primul pas inspre relationarea dintre acestia. Salutul poate sa conste in simpla prezentare a fiecarui participant, in inventarea de porecle sau in intruchiparea unor personaje. Astfel, zambetul va aparea pe chipul tuturor, iar atmosfera va fi din ce in ce mai detensionata.
- Echipele – formarea echipelor in afara programului de munca trebuie sa aiba loc in asa fel incat sa nu coincida cu cele din timpul muncii. Acest lucru este important pentru crearea de noi conexiuni si relatii interpersonale.
- Steagurile – activitatile de icebreaking sunt cu atat mai distractive si mai benefice, cu cat are loc incercarea de a identifica fiecare grup prin diferite moduri. Steagurile reprezinta simboluri inofensive si sunt potrivite pentru formarea oricarui tip de echipe. Acestea vor trebui sa fie create de catre membrii echipelor si vor contine numele echipei, sloganul, culorile reprezentative si natura locului de munca. Dupa finalizarea steagurilor, acestea vor fi prezentate de catre un reprezentant al fiecarei echipe.
Activitati distractive
- Karaoke – aceasta activitate ajuta la destinderea participantilor si la relaxarea spiritelor. Participantii la karaoke vor fi impartiti in grupe si vor primi cate o melodie care va trebui sa fie fredonata de catre toti membrii echipei, pe rand , in strofe sau in cor. Aceasta activitate starneste veselie si voie buna in timpul unui teambuilding si poate ajuta o companie sa recunoasca talentele angajatilor.
- Mima – acest joc bine-cunoscut de catre fiecare dintre noi poate fi jucat cu colegii de munca, introducand toti participantii intr-o atmosfera vesela. Fiecare echipa trebuie sa mimeze cuvintele sau expresiile oferite de ceilalti participanti, numai cu ajutorul limbajului corpului si imitarea unor comportamente. Folosirea vocii este interzisa in acest joc. Echipa castigatoare este cea care ghiceste expresia sau cuvantul mimat prima.
- Arta culinara – aceasta activitate nu este una clasica, de gatit, ci presupune sculptarea unor obiecte sau animale din fructele, legumele si alte ingrediente primite prin extragere la sorti. Echipa cea mai creativa va fi castigatoare.
- Petrecere cu cocktailuri – participantii vor fi impartiti pe echipe si vor trebui sa pregateasca cocktailuri care sa aiba un gust cat mai placut, un aspect cat mai special si o prezentare impecabila. Sunt incurajate si abordarile amuzante, iar echipa cu cel mai bun cocktail este castigatoare.
Jocuri creative
- Spotul publicitar amuzant – activitatile creative sunt placute pentru toti participantii la teambuilding. Acestea au scopul de a ii ajuta pe angajati sa recunoasca nevoile persoanelor cu care interactioneaza la locul de munca si sa realizeze importanta serviciilor pe care le ofera. Acest joc consta in impartirea echipei pe grupe, in functie de numarul de participanti. Fiecare grupa va trebui sa creeze un spot publicitar cu o durata de aproximativ 3 minute, in care sa promoveze in mod cat mai inedit unul dintre serviciile companiei.
- Sfoara si noduri – Acest joc creativ ii ajuta pe participanti sa se apropie si sa isi descopere abilitatile practice. Fiind impartiti in mai multe echipe, participantii vor trebui sa isi pastreze mainile pe sfoara primita in permanenta si sa formeze cel putin un nod cu ajutorul acesteia, fara ca vreunul din ei sa isi indeparteze mainile.
- Turnul Babel – aceasta este cu siguranta una dintre cele mai competitive si amuzante activitati individuale. Scopul jocului este de a construi un turn cat mai inalt cu ajutorul unor cuburi sau a unor navete. Membrii fiecarei echipe vor trebui sa gaseasca modalitati prin care sa adauge cuburi la cele mai mari inaltimi, fara ca turnul sa se prabuseasca.
- Brosura angajatului – fiecare participant va trebui sa isi expuna pe hartie experientele traite in interiorul companiei din care face parte. La final, aceasta brosura va fi citita de restul participantilor.
- Producerea unui film – participantii vor fi impartiti din nou pe echipe cu ajutorul carora vor alege o tema pentru un film pe care il vor juca chiar ei. Fiecare dintre participanti va fi actor pentru cateva minute, punand in scena actele create cu ajutorul colegilor. Creativitatea si expresivitatea sunt cuvintele cheie ale acestei provocari. La finalul jocului, o singura echipa poate castiga premiul pentru cel mai bun film.
Activitati de constructie
- Mascota firmei – se vor forma mai multe echipe, fiecare dintre acestea avand sarcina de a crea o mascota a firmei dupa propriile idei si propria imaginatie. Se vor evalua prin intermediul mascotei, ce inseamna pentru fiecare echipa si membru implicit firma unde sunt angajati. Materialele din care va fi confectionata vor fi puse la dispozitie de catre organizatori.
- Trofeul – se vor forma mai multe echipe, in functie de numarul de persoane participante, fiecare dintre acestea avand sarcina de a construi un trofeu si diplome pentru urmatoarea echipa. Vor fi furnizate informatii legate de denumirea trofeului si realizarile pentru care se ofera. Echipele se vor organiza singure, iar la final se vor inmana trofeele.
Activitati de incredere
- Terenul minat – jocul terenului minat este bine-cunoscut din jocurile pe calculator si poate fi transpus in realitate. In timpul acestuia, se vor forma echipe de cate doi participanti. Unul dintre acestia nu poate vorbi, iar cealalta nu poate sa isi atinga partenerul si sa intre pe terenul minat. Vor fi distribuite in mod aleatoriu mine formate din bile sau conuri, iar participantii trebuie sa le evite pentru a nu exploda.
- Alergarea libera – aceasta activitate presupune formarea echipelor a cate doua persoane, dintre care una este legata la ochi si trebuie sa fie tinuta de mana de catre cea de-a doua persoana. Persoana libera trebuie sa isi ghideze partenerul in etape precum plimbare, jogging, fuga, etc.
- Patratul – participantii vor fi impartiti pe echipe si vor fi legati la ochi. Cu ajutorul unei sfori, acestia vor trebui sa formeze un patrat, in timp ce se afla pozitionati cu spatele la ceilalti participanti.
Activitati de comunicare
- Povesti in imagini – participantii vor primi o serie de fotografii din partea trainerilor. Cu ajutorul acestora, acestia vor trebui sa prezinte povesti nascocite impreuna cu colegii de echipa.
- Big picture – si aceasta activitate presupune munca in echipa, la fel ca si cele prezentate mai sus. Membrii fiecarei echipe vor folosi pensule, vopsele si diferite instructiuni pentru a picta o anumita portiune dintr-un tablou. Participantii trebuie sa picteze propria lor parte in asa fel incat liniile si culorile sa se potriveasca cu partile celorlalte echipe.
- Noaptea misterelor – fiecare participant isi va insusi rolul unui personaj prin tragere la sort. Acestia pot fi criminali, detectivi, victime, prieteni, etc. Niciunul dintre participanti nu va stii cine este criminalul, scopul scenariului fiind sa il detecteze pe acesta dintre toate personajele prezente.
Activitati de incheiere
- Crearea propriei activitati – fiecare echipa va avea sarcina de a inventa si a pune in practica o activitate de grup. Fiecare activitate aleasa trebuie sa arate ca echipa care a creat-o se descurca mai bine decat restul la atingerea obiectivelor impuse.
- Emisiunea de stiri – participantii vor fi impartiti pe echipe care vor avea sarcina de a crea emisiuni de stiri cu o durata de cate 15 minute, timp in care sa prezinte in mod amuzant realizarile profesionale si personale ale membrilor echipei profesionale din care fac parte.
- Inventarea motto-urilor – fiecare echipa are posibilitatea de a crea un motto care sa caracterizeze toti membrii unui grup. De asemenea, echipele trebuie sa prezinte si motto-urile celorlalte echipe, astfel incat fiecare dintre participanti sa isi recunoasca performantele si experienta acumulate de-a lungul activitatilor.
- Newsletter – momentele interesante vor fi publicate intr-un ziar fictiv. Stirea va contine atitudinile fiecarui participant, care vor fi inscrise pe bucati de hartie lipite pe fruntea fiecarui membru al echipei. Niciunul dintre participanti nu poate sa vada propria atitudine, doar a celorlalti. Aceasta activitate este menita sa aduca zambetul pe buzele participantilor si sa ii ajute pe acestia sa observe similaritatile jocului cu comportamentele din viata reala.